Timja

Timja är en nordsvensk brukshäst född 2008, hon har varit i verksamheten sedan 2016. Hon är en lugn och trevlig häst som gärna myser en stund på kvällen med personalen eller hästskötarna. Det bästa Timja vet är att dra stora vagnen full med folk, för att jobba hårt är det hon är gjord för! Nordsvensken är en av sveriges tre inhemska hästraser.

Kodex

Kodex är vårt äldsta djur här på Galaxen, han har även varit här längst! Han är född 1999 och kom hit som treåring 2002. Kodex är en bestämd herre som vet vad han vill men har gott om tålamod för barn och älskar att bli ompysslad av sina hästskötare. Kodex är av rasen shetlandsponny som härstammar från Shetlandsöarna utanför Skottland. Det Kodex tycker bäst om är att busa i skogen och tävla mot Timja och Fred, där han alltid vinner!

Kossorna

Vi har en ko och en tjurkalv av rasen Rödkulla. Det är en av sveriges äldsta nötkreatursraser och räknas därför som lantras. Gullviva är född 2017, hennes son Ljung född 2023. Gullviva är en trevlig med bestämd ko som vet vad hon vill och Ljung är ett riktigt busfrö som tycker om att leka med fåren.

Fåren

Våra får är av rasen Värmländskt Skogsfår, även detta en lantras. Vi har fyra tackor, Ida, Alma, Liv och Julia samt baggarna Busen och Tor. De är väldigt sällskapssjuka och önskar nog att de kunde bo med människan som hundar. På barnkalas får barnen gå in till fåren och hälsa på dem och det är det bästa som finns tycker fåren!

Grisarna

Just nu har vi inga grisar men det kommer nya till senvåren  2024

Hönsen

Vi har 25 hönor och tuppar som är en blandad kompott av Hedemora, Brama, Silverudds blå och Orpington men även några individer renrasiga Svenska dvärghöns. Alla hönsen har egna namn men det är lite för många att räkna upp här. Äggen de producerar säljer vi och det måste vara de bästa äggen man kan köpa! Hönsen får vara ute varje dag för att leta mask och sandbada i en jordhög och framförallt så får de leva så länge de mår bra och är pigga oavsätt om de producerar ägg eller inte. Det är ett sånt här liv alla höns borde få leva.

Ankorna

Vi har två ankor där honan är av rasen Svensk Gul anka, och hanen är en Blekingeanka. Båda raserna är svenska lantraser. Tyvärr är ankorna lite blyga men väldigt söta att titta på! 

Stallkatten Kalle

Kalle kom till oss från djurskyddet 2013, fyra månader gammal. Han är en skicklig jägare som ofta kommer med byten i form av både råttor och fåglar. Han har en hylla i mjölkrummet som han har sin sovplats på och ofta när man går förbi när han sitter där kommer en tass eller en snäll buff med huvudet för att tala om att han vill ha kärlek. Om man vill klappa Kalle är det bäst att sätta sig ner på huk eller på en bänk och vänta tills han kommer fram.

Micke

Micke är en Gotlandskanin från Nordens Ark som kom hit 2018. Gotlandskaninen är en av två svenska kaninraser som utvecklats ur den svenska lantraskaninen som dessvärre är utdöd. Detta är en spättig och livsgladaglad herre vars favoritföda är maskrosblad. Vill man bli bästis med denna chamör så är det maskrosblad som gäller! 

Kaningänget

Vi har tre yngre kaniner som består av ett syskonpar och deras kompis. Den svartvita är av rasen Mellerudskanin och de två ljusa är Gotlandskaniner. Gänget består av Bebben (vit) och Melker (svart-vit) samt Måns (gråfläckig) De alla älskar uppmärksamhet och de kommer gärna fram för att hälsa.

Dela den här sidan

unsplash